Binnen de hulpverlening worden circulaire vragen gebruikt als methodiek om de verschillen tussen gezinsleden, tussen families, tussen vroeger en nu of tussen gewenste toekomst en het heden te exploreren. Het geeft de hulpverlener, therapeut informatie over patronen die in gezinnen spelen en maakt ook verschillen tussen gezinsleden duidelijk.
Circulaire vragen kunnen reflectie bevorderen. Daardoor kan het effect van circulaire vragen zijn dat visies of interacties veranderen.
De klassieke vorm van circulaire vragen is dat persoon A wordt gevraagd naar de aspecten van de relatie tussen B en C. Het is voor mensen vaak gemakkelijker op iets te zeggen over wat ze observeren, denken, hypothetiseren over anderen of over de relatie tussen anderen, dan om iets te zeggen over zichzelf of hun eigen relatie met anderen. Om die redenen wordt circulair interviewen ook wel roddelen in aanwezigheid van de ander genoemd. Omdat je meestal ook wel nieuwsgierig bent naar wat iemand nu van jou zal zeggen, ontstaat ook vaak in gesprekken een geïnteresseerde sfeer.
Programma
Voor begeleiders, therapeuten, teamverantwoordelijken die werken met gezinnen en groepen en op een actieve manier de methodiek van circulaire vragen onder de knie willen krijgen.
In deze praktijkdag staat oefenen centraal. Iedereen krijgt voldoende tijd om eigen praktijk in te brengen.
Media
Begeleiding
Nele De Greve, graduaat in de orthopedagogie, opleiding gezinsbegeleiding en gezinsgericht werken, VSP Opleiding in de psychotherapie-systeemdenken. Contextueel geschoold.
Lid van de BVRGS.
Ruim 30 jaar ervaring binnen de Bijzondere Jeugdzorg.
Kostprijs
Wanneer?
Vrijdag 29 oktober 2021
Van 9u30 tot 16u30
Locatie
Gent, Afsneedorp 22 (Afsnee)
4 km van Station Gent Sint-Pieters
Buslijn 34, 35 of 36 (2 of 3 maal per uur)