Effectief vergaderen

Vergaderen is noodzakelijk om optimaal in je team samen te werken. Het is belangrijk om goed op elkaar te kunnen inspelen, afspraken te maken en te weten wat er gaande is in je team. Toch zijn vergaderingen vaak een bron van frustraties: ze lopen urenlang uit, de oorspronkelijke doelstellingen werden niet behandeld, iedereen spreekt door elkaar, het duurt lang om tot een beslissing te komen, …Op een effectieve manier kunnen vergaderen zorgt ervoor dat je je met je team en organisatie beter kan focussen op een hoofdtaak en je doelgroep. Vergaderen en besprekingen worden écht een ondersteuning van je dagelijkse werking, en helpen je team om focus te vinden en te behouden.

 

Deze workshop is bedoeld voor mensen die regelmatig vergaderingen begeleiden en hier graag in willen groeien. Aan de hand van praktijkgerichte oefeningen gaan we aan de slag met het thema. Er bestaan verschillende tools en werkwijzen die onmiddellijk toegepast kunnen worden, waar jullie elk met jullie eigen persoonlijkheid mee aan de slag kunnen.

 

Doelstelling
• teameffectiviteit vergroten ahv effectiever overleg
• Aanleveren van concrete en onmiddellijk toepasbare technieken die goesting geven om verder met het thema aan de slag te gaan

Programma

Hoe kom je samen tot gedragen beslissingen? Hoe kan je meer betrokkenheid creëren in je overleg? Waar komt weerstand vandaan en hoe ga je daarmee om? Hoe kan je ervoor zorgen dat een overleg het team dichter bij elkaar kan brengen?

Op een interactieve manier worden deelnemers in het thema gezogen: vanaf de start ervaren ze verschillende werkvormen die betrokkenheid in een overleg versterken. Al doende wordt iedereen geïnspireerd: we brainstormen, clusteren, brengen ideeën aan op creatieve manieren. Hieruit volgt al een hele brok inspiratie rond effectief overleggen vanuit de collectieve intelligentie van de groep. Iedereen heeft op één of andere manier ervaring met het werken met groepen (als begeleider of als deelnemer), en deze ervaringen samenbrengen geeft al heel wat inzichten. Het is herkenbaar, nieuwe linken worden gelegd, etc.


In een volgende stap wordt een meta-reflectie gemaakt van wat er allemaal gebeurd is: Hoe werd de betrokkenheid gecreëerd? Welke technieken werden gebruikt? Waarom net die? Hoe kwamen we samen tot resultaat? Op welke manier kunnen we dat ook in ons werk (intern of in externe overleggen) toepassen? In deze stap komen ook heel wat vragen naar boven


Als laatste stap vind ik het belangrijk om inhoudelijk nog 3 thema’s aan bod te laten komen:
• De rol van de facilitator van een overleg
• Leren omgaan met weerstand in de groep
• Verschillende vormen van besluitvorming: wat zijn verschillende manieren om tot een beslissing te komen, wanneer kies je welke vorm?


Met deze stappen krijgen de deelnemers voldoende bagage mee om concreet mee aan de slag te gaan. Ze hebben verschillende methodes ervaren en kunnen bewuster met besluitvorming omgaan. Alle inhoud kan onmiddellijk toegepast worden.
We nodigen jullie uit om zeker ook eigen vragen mee te brengen, zo kan deze vorming zoveel mogelijk op de noden van de deelnemers toegespitst worden.

Media

Begeleiding

Tine Willemyns (1988) studeerde bio-ingenieurswetenschappen, en volgde aanvullende opleidingen in organisatiecoaching en geweldloze communicatie. Ze heeft 10 jaar ervaring in procesbegeleiding, en 3 jaar ervaring in het begeleiden van organisaties doorheen verandering.

Kostprijs

€ 150.00
Broodjeslunch en digitale syllabus inbegrepen
€ 120.00
Ledenprijs

Wanneer?

Donderdag 31 maart 2022

Van 9u30 tot 16u30

Locatie

Bij onze vrienden van VZW Apart in de Brandstraat 3, 9000 Gent

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on wo, 03/30/2022 - 09:30.