De Rustbox: Naar een kalm brein bij jongere en begeleider

De Rustbox is een tool met rustbrengers voor kinderen, jongeren, cliënten en hun begeleiders. Deze blended tool (onlinetool in combinatie met offline face-to-face contact) brengt inzicht onder begeleiding in triggers en rustbrengers. De rustbox brengt het gesprek op gang tussen kinderen, jongeren en begeleiders over wat je van mekaar ziet en nodig hebt bij spanningsopbouw.

 

Daar waar voorganger de Sorrybox gericht is op het bieden van hulpmiddelen en methodieken om te werken aan herstel na een conflict, richt de Rustbox zich preventief op wat je kan doen voor je de controle over jezelf verliest en dreigt te verzeilen in een vecht-vlucht-vriesreactie.

 

In de voormiddag verwerf je inzicht in de werking van het stressbrein in relatie tot probleemgedrag en de dynamiek tussen begeleider en cliënt. Ieder van ons heeft een “Window of Tolerance”, een venstertje waarbinnen je kan omgaan en afstemmen op stressvolle gebeurtenissen of innerlijke spanningen. Het wordt moeilijk wanneer de spanning daalt of stijgt tot buiten je stressvenster. Je denken wordt uitgeschakeld en het instinct neemt het van je over. Inzicht in jouw venstertje en ontdekken hoe je terug kan reguleren bij onder- of overspanning is waar de rustbox op doelt.  Je maakt er je eigen individuele rustplanner die je helpt om tijdig signalen te herkennen en terug binnen het “venstertje” van je kalme brein te komen.

 

In de namiddag bekijken we samen de rijk gevulde “rust-o-theek”, een verzameling van methodieken die jou en/of de jongere kunnen helpen om je stressniveau te reguleren. Een overgroot deel zijn non-verbale methodieken die de werking van onze hersenstam kunnen stimuleren. We proberen de inhoud af te stemmen op noden en mogelijkheden op de werkvloer en onze dagelijkse praktijk.

 

Programma

Tijdens de opleiding:

  • verwerf je kennis over de werking van het stress-brein en de “Window of tolerance”
  • maak je in de diepte kennis met het aanbod van de rustbox en de rust-o-theek
  • leer je werken met de rustplanner en de rust-o-matic
  • ontdek je manieren om het kalme brein te beïnvloeden
  • vergroot je inzicht in emotionele spanningsopbouw en de stressdynamiek tussen cliënt en begeleider.
  • zie je het verband tussen ademruimte en je mogelijkheid om te mentaliseren (emotioneel begrijpen) als een belangrijke basis voor stressregulering.

 

Doelgroep: Begeleiders, coördinatoren, pedagogen, therapeuten, gezinsbegeleiders

 

 

OPGELET! Wanneer er na inschrijving geen bevestigingsmail ontvangen werd, gelieve ons te contacteren op het volgende e-mailadres om de inschrijving te finaliseren: kaat@jo-in.be.

Media

Begeleiding

Eric Beke is psychopedagoog verbonden aan MPC Terbank in Heverlee.
Hij ondersteunt er teams en zorgtrajecten van jongeren met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen (GES+). Hij is deskundige mbt de dynamiek sociaal- emotionele ontwikkeling in een kalm brein en herstelgericht werken.
In bijberoep is hij stress en burn-out coach en begeleidt hij organisaties bij het verhogen van psycho-sociaal welzijn bij cliënten en personeel.
Hij is coördinator van de Survivalacademie en als cyberpedagoog initiatiefnemer van www.sorrybox.be  en www.rustbox.be

Kostprijs

€ 170.00
Niet-ledenprijs
€ 140.00
Ledenprijs

Wanneer?

Vrijdag 22 september 2023

van 9u30 tot 16u30

Locatie

ONLINE via ZOOM

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on do, 09/21/2023 - 09:00.