Basis - Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet

Primaire tabs

Regelmatig worden autoriteitsfiguren zoals ouders, leerkrachten, opvoeders,... geconfronteerd met gedrag van kinderen en jongeren waar je geen vat lijkt op te hebben. Opvoedingsmethodes die vroeger wel nog werkten, lijken nu te falen. Vaak sta je dan als gezagsfiguur met je rug tegen de muur en voel je je machteloos, zeker wanneer het kind of jongere niet wil meewerken en de aangeboden hulp of therapie geweigerd wordt.

 

De aanpak die gehanteerd wordt vanuit Nieuwe Autoriteit is een compleet andere manier om met gezag om te gaan. Er wordt vertrokken vanuit de ouder, de leerkracht, de opvoeder zelf waardoor de medewerking van het kind of jongere niet nodig is. Vanuit Nieuwe Autoriteit wordt niet gefocust op het (soms) lastige en destructieve gedrag van kinderen en jongeren, maar wel op het eigen gedrag van ouders, leerkrachten, opvoeders... en hoe die door samenwerking met andere gezagsfiguren krachtig kunnen optreden tegen het ongewenste gedrag.

 

Handelen als ouder, leerkracht of opvoeder vanuit Nieuwe Autoriteit zorgt voor minder conflicten, minder escalaties, minder risico op geweld en destructief gedrag door gebruik te maken van andere manieren om grenzen te stellen en je gezag als autoriteitsfiguur op te nemen.Het concept Nieuwe Autoriteit zet heel sterk in op een warme relatie (of het herstellen ervan) tussen gezagsfiguren en kinderen/ jongeren en leert gezagsfiguren 'waakzaam zorg' op te nemen.
Vanuit die waakzame zorg kunnen problemen voorkomen worden maar kan er ook krachtig opgetreden worden wanneer de communicatie met het kind of jongere vast gelopen is en medewerking geweigerd wordt.

 


Geweldloos Verzet is het methodische handelen vanuit het concept Nieuwe Autoriteit. Dit methodisch handelen wordt ingezet daar waar de veiligheid van het kind/jongere in gevaar is, zijn ontwikkeling dreigt vast te lopen en er geen of weinig positieve communicatie meer is. Het methodisch inzetten van Geweldloos Verzet vraagt dan ook een deskundige begeleiding.

 

In deze basistweedaagse maak je kennis met de basisconcepten van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet. Na deze opleiding heb je geleerd dat je door de focus op je eigen handelen te leggen een positieve invloed op het gedrag van de ander hebt en leer je communiceren vanuit waakzame zorg zonder dreigen en preken.

Programma

Dag 1: Autoriteit en pijlers Nieuwe Autoriteit
Dag 2 : Waakzame zorg en Geweldloos Verzet

In het najaar 2023 wordt een verdiepingstweedaagse aangeboden waar de visie en concepten nog meer verdiept en ingeoefend worden en er aan de slag wordt gegaan met jullie eigen casuïstiek en werkcontext

Media

Begeleiding

Lien Seynaeve
Is klinisch psycholoog, dramatherapeut en oplossingsgericht counseler. Ze heeft jarenlang ervaring als contextbegeleider in functie van Positieve Heroriëntering en kwam daar in contact met het gedachtengoed van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet.
Het werd haar passie. Zo begeleidt ze al jaren ouders in het omgaan met uitdagend gedrag van hun kind. De basishouding van Nieuwe autoriteit is hierbij steeds haar vertrekpunt.
In haar psychologenpraktijk Kop-zorgen te Gooik geeft ze als (eerstelijns)psycholoog therapie aan kinderen en jongeren met voornamelijk gedrags- en emotionele problematieken.

Samen met Greet Lust en Anton Jaenen richtte ze begin 2021 Loket Verzet op, een Vlaams collectief dat een platform wil bieden waar kennis en expertise rond het concept Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet gedeeld en verspreid kan worden.

Kostprijs

€ 340.00
Niet-ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)
€ 280.00
Ledenprijs (broodjeslunch inbegrepen)

Wanneer?

Donderdag 7 december 2023

Donderdag 14 decemeber 2023

Telkens van 9u30 tot 16u30

Locatie

Gent, exact adres volgt later.

Kaart

Inschrijven

CAPTCHA
Deze vraag dient om te controleren dat u een persoon bent en geen computer.
Annuleren