ONLINE: Hechtingsstoornis bij kinderen

‘Het eerste jaar is het belangrijkste jaar uit een mensenleven’ zegt men wel eens. En daar zit wel iets in want hierin ontstaat de eerste hechtingsrelatie. Hechting is een duurzame affectieve relatie tussen een persoon (kind) en een specifiek persoon (opvoeder). Deze band is duurzaam en continue, ongeacht hoe het tot stand gekomen is. Een baby kan zich slechts aan enkele personen hechten. Een bijzonder gegeven is hier, dat een kind zich niet hecht aan degene die hem eten en drinken geeft, maar aan degene die het sociale contact met hem of haar heeft. Hechting speelt een essentiële rol bij de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind. Steeds meer worden hulpverleners geconfronteerd met kinderen met moeilijk en uitdagend gedrag.

 

In moeilijke situaties biedt het hechtingsmodel aangrijpingspunten voor interventies gericht op het realiseren van veiligere relaties, nu en in de toekomst.

Programma

De verschillende hechtingstypes worden beschreven en van voorbeelden voorzien. Vervolgens duiden we welke gevolgen een onveilige hechting kan hebben voor een kind. Hierbij kijken we zowel naar de gedragspatronen, gevoelens als cognities van de kinderen.
In deze opleiding bieden we een model die de verschillende facetten van gehechtheid samenbrengt.


Wat zijn de elementen van veilige of onveilige gehechtheid? Hoe ontwikkelt hechting zich? En wat is de betekenis hiervan in verdere relatievorming?


We staan uitgebreid stil rond hoe hechting in beeld kan worden gebracht bij kinderen en rond hoe hulpverleners kunnen inspelen op hechtingsprocessen.

Media

Begeleiding

Naomi Demuysere

Kostprijs

€ 300.00
Digitale syllabus (PDF) inbegrepen
€ 240.00
Ledenprijs

Wanneer?

DAG 1: 14 december 2020

DAG 2: 15 december 2020

Telkens van 9u30 tot 16u30

Locatie

ONLINE

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on zo, 12/13/2020 - 09:30.