Introductie in Social Impact Bonds

Stap mee in de aanstormende revolutie van sociaal rendabel beleid, maatschappelijk risico-investeren en resultaatsgerichte dienstverlening.

 

Vernieuwend
Dit alternatieve, innovatieve financieringsmechanisme geniet interesse en enthousiasme bij openbare besturen, investeerders en dienstverleners wereldwijd en evolueert snel. Het is een veelbelovende nieuwe vorm van publieke private samenwerking voor maatschappelijke dienstverlening.


De beloften en de uitdagingen
Het mechanisme van de Social Impact Bond is een op resultaat gebaseerd samenwerkingscontract tussen een overheidsinstantie, een private investeerder en een dienstverlener. De overheid stelt als doel een maatschappelijk probleem op te lossen. Een private investeerder zal het initiële kapitaal voor een dienstverlening pre-financieren aan de uitvoerder die dit complex maatschappelijk probleem aanpakt. Doelstelling is het realiseren van meetbare maatschappelijke impact. De overheid betaalt de investeerder alleen terug als de vooropgestelde impact wordt gerealiseerd, aangevuld met een rendement op basis van de gerealiseerde besparing van dit initiatief.


Doelstelling
Ontdek deze alternatieve benadering en denkwijze van financieren, die :
- het mogelijk maakt om innovatieve projecten te financieren die niet voor een klassieke financiering in aanmerking zouden komen.
- een alternatief biedt om maatschappelijk verantwoord aan risico investeringen te doen.
- als overheid ruimte biedt om een alternatief programma te testen, waarbij de investeerder het financiële risico van falen op zich neemt.

Programma

• Kennismaking met het mechanisme van de Social Impact Bond.
• Het mechanisme ontleed
• De historiek
• De evolutie
• Variaties in structuren
• Voorbeelden van kortbij en sector gerelateerd

 

Vervolgtraject
Bij voldoende interesse mogelijkheid tot een verdiepingssessie of een op maat begeleiding bij een projectopzet.

 

Doelgroep
Overheidsinstanties, van gemeentelijk tot Vlaams of Federaal niveau.
Innovatieve dienstverleners die met nieuwe methodieken maatschappelijke problematieken het hoofd willen bieden.
Sociaal-maatschappelijk geëngageerde investeerders die innovatieve projecten met een sociale impact willen ondersteunen.

 

Achtergrondlectuur Social Impact Bonds via Agora Webzine; klik hier

Interview met Ian Dewae; klik hier

Media

Begeleiding

Ian Dewae is verbonden aan het Research Centre For Sustainable Organizations van HoGent.


Als onderzoeker-ervaringsdeskundige verdiept hij zich in de ontwikkeling van tools om een transitie naar een duurzamere organisatie te realiseren en begeleidt hij organisaties om rentabiliteit en duurzaamheid geïntegreerd in kaart te brengen.


Verantwoordelijk voor het initiëren, ontwerpen, structureren en implementeren van de eerste Social Impact Bond in Vlaanderen, met als drijfveer de dynamiek tussen de sociale dienstverlening en de investeringsmarkt aan te wakkeren om samen maatschappelijke impact te realiseren.

Kostprijs

€ 55.00
€ 45.00
Ledenprijs

Wanneer?

Donderdag 14 oktober 2021

Van 9u30 tot 11u30

Locatie

ONLINE via ZOOM

Kaart

Inschrijven

Registrations have ended on wo, 10/13/2021 - 21:30.