Geweldloos verzet en nieuwe autoriteit

Primaire tabs

Basiscursus, voorkennis is niet vereist


Nu geweldloos verzet en nieuwe autoriteit meer en meer zijn ingang vindt in Vlaanderen, is de kans reëel dat je al wat opgevangen hebt rond waakzame zorg, verbindend gezag, relatiegebaren, ... . Steeds meer hulpverleners, leerkrachten en anderen, raken hierdoor geboeid en geïnspireerd.


Prof. Dr. Haim Omer en zijn team ontwikkelden een methodiek voor de ondersteuning van ouders met kinderen en adolescenten die ernstig agressief en zelfdestructief gedrag vertoonden. Vanuit een vernieuwende visie op autoriteit werden aan ouders handvatten aangereikt om een aangepast niveau van waakzame zorg te installeren. Ouders leerden manieren om hun eigen emoties onder controle te houden en zich niet langer te laten meeslepen in eindeloze escalaties, ze kregen concrete methoden aangereikt om zich op een respectvolle en vastberaden manier te verzetten tegen probleemgedrag, leerden om een ondersteunend netwerk te mobiliseren en om relatiegebaren functioneel en systematisch in te zetten. Ook jij kan dit leren.


Ben je benieuwd naar wat het precies inhoudt, wat het voor jou kan betekenen en wat maakt dat anderen er enthousiast over zijn? Dan bieden wij jou met deze basiscursus een overzichtelijk kader waarmee je concreet aan de slag kan binnen je eigen werkveld.

Deze basisopleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het Belgisch Instituut voor Geweldloos Verzet (zie www.bigv.be). Je maakt, uitgaande van de ruime praktijkervaring van de opleiders, kennis met de belangrijkste principes van het gedachtegoed. De opleiding is zeer praktisch georiënteerd (met de nadruk op rollenspel en casusbespreking) en focust zowel op het werken in een ambulante context als in een residentiële setting of het onderwijs.

Programma

Dag 1:

Onthaal en kennismaking
Basisinzichten Waakzame Zorg / Nieuwe Autoriteit / Geweldloos Verzet
Escalatieprocessen en vermijden van escalaties

Dag 2:

Escalatieprocessen en vermijden van escalaties vervolg
De intakesessie
De aankondiging


Dag 3:

De sit-in (gezinscontext), SMS (residentiële context)
Andere vormen van verzet tegen probleemgedrag
Herstelgerichte acties


Dag 4:

Relatiegebaren
Mobiliseren en activeren van een ondersteunend netwerk
Organiseren en leiden van een supportersmeeting

Media

Begeleiding

Joke Dekerf is werkzaam als vestigingscoördinator in Carrewiel Laakdal en in de zelfstandige praktijk De Groeiwinkel te Lummen. Vanuit haar jarenlange ervaring binnen MFC's spitst ze zich toe op de implementatie van Geweldloos Verzet / Nieuwe Autoriteit binnen residentiële settings en de vertaling ervan bij kinderen en jongeren met een beperking (verstandelijk, emotioneel en/of gedragsmatig). Ze is pedagoge van opleiding en geeft ondertussen al meerdere jaren vorming en training binnen zowel het zorglandschap als het onderwijs.

 

Dominique Janssens: is master in de pedagogische wetenschappen en al ruim 30 jaar als ambulante hulpverlener en opvoedingsondersteuner aan het werk vooral binnen pleegzorg. Zij begeleidt bij pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel ondersteuningstrajecten voor pleegouders gebaseerd op Geweldloos Verzet. Daarnaast biedt ze via haar privé-praktijk ‘Compaan-O’ onder andere geweldloos verzet-coaching en begeleiding aan voor een ruimere doelgroep en geeft ze hierover voordrachten en uitwisselingsmomenten.

Kostprijs

€ 600.00
Opleiding, syllabus en broodjeslunch inbegrepen
€ 480.00
Ledenprijs

Wanneer?

Dinsdag 26 april 2022

Dinsdag 3 mei 2022

Dinsdag 10 mei 2022

Dinsdag 17 mei 2022

Telkens van 9u30 tot 16u30

Locatie

Gent, Afsneedorp 22 (Afsnee)

4 km van Station Gent Sint-Pieters

Buslijn 34, 35 of 36   (2 of 3 maal per uur)

Kaart

Inschrijven

CAPTCHA
Deze vraag dient om te controleren dat u een persoon bent en geen computer.
Annuleren